27/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Pelancaran Dana Baru

Berita baik untuk kalian yang ada cash extra. Hari ni bermula fund baru kami yang berharga 0.25 sen seunit.

Aik, last month kan dah ada kan?

Bukan, last month fund lain, dan harga dah berubah dah. Hari ni, 25hb May, price dah jadi 0.2547 sen dah…

Ok, apa yang menarik dengan fund ini.Fund yang diberi nama e ~ islamic Innovative Technology ni, Akan invest 68 percent di USA.

Selebihnya di Asia, iaitu Taiwan, Japan dan South Korea, Segment apa yang mereka focus?

1. Artifial Intelligence (AI)Perubahan Teknologi dimana siatem computer or Robot akan ambik alih tugas manusia, untuk membuat decision making. Ianya dalam pelbagai industri contohnya Banking sistem,Insurans, Healthcare, retail dll.

2. Medical Innovation Peningkatan pasaran untuk Robot mengambil alih tugas manusia dalam bidang surgical.Dianggarkan peningkatan penggunaan robot dalam bidang ini , sebanyak 23% setahun.

3. Industri cloud ⛅️ computing.Sekarang ni, data kita simpan kat cloud kan? Nak cari balik pon mudah.Dianggarkan peningkatan cloud computing diperingkat global sebanyak 18% setahun.

4. Kenderaan Berelektrik. Beli kereta sekarang, banyak yang offer Hybrid car kan?

Banyak peluang pelaburan terlibat untuk industri ini, dari pengilangan batteri, charging, sampai ke dealership.

Kesimpulan, fund ni fantastic , sebab more on advance la, sesuai untuk anak anak muda yang follow rapat seiring dengan perkembangan Teknologi.Boleh ke investment ni short term?

Unit trust ni, tak ada contract, Boleh ambil anytime je duit time nak guna.Base on nilai semasa.Tapi, principal unit trust ni, medium to long term.Duit yang tak nak pakai, 3 -5 tahun, boleh la invest.

Again, tak ada contract ye, bukan macam instrument pelaburan lain yang kalian kena denda or penalty jika nak ambil awal.Berapa banyak nak mulakan investment?

Nak start 10k pon boleh, tapi kalau rasa nak guna time covid ni, invest 5k dulu,..Kalau rasa baru nak start menyimpan, invest 1k dulu pon boleh..Setiap bulan boleh tambah monthly Kalau tak nak tambah pon ok.

So, yang mana ada duit dari asb ke, Tabung Haji ke, boleh la diversify ke sini sikit.Fund ni tak leh guna akaun 1 ep£, Tapi kita ada fund lain yang bagus untuk untuk akaun 1 ni.

Diversify sikit la simpanan kita, dari Tabung Haji dan ASB or saving kita.

Boleh klik link di bawah untuk info lanjut

https://wa.link/mp2hqk

Please follow and like us: