29/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Bisnes Semakin Rancak

Nampaknya business dah semakin rancak balik ye…

Anak muda ni, masa mula mula pkp tahun lepas..

Antara yang terkena tempias

Business yang dibina beberapa tahun.
Sebahagian besar keuntungan habis ketika covid.,

Yes, macam kita maklumla
Business tak jalan, tapi gaji dan overhead kos terus kena cover.

Masa tu sikit sikit dia terpaksa menjual pelaburan beliau di Public Mutual.
Semata mata business survivor….
Bukan sikit sikit, main ratus ratus ribu.

Dan lately, nampaknya dia dah senyum balik.
Dah boleh menyimpan macam dulu.

Hari ni dia start menyimpan 30k…
Dan insha Allah akan bertambah macam dulu dulu.

Semoga semua rakan yang effected masa covid, walopon ianya belum berakhir.
Harap mereka semua dapat bangkit kembali.

Ada untung, jika business belum stable lagi.
Kena selalu beringat, dalam keadaan cuaca panas,

Ada ketikanya sacara tiba tiba, boleh muncul hujan,

Elakkan beli kereta mewah.
Bila dah stable, simpanan dah banyak as a backup.

Boleh je beli secara tunai,
Tupon kalau tak takut sama “lembaga” la. 😊

Please follow and like us: