29/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Siapa yang lebih bijak?

Sambil melayari berita market tempatan dan global, ada satu mesej masuk malam ni bertanya.

“Bang, mana satu pelaburan yang bagus, Global yang banyak invest kat USA or kat Asia..”
Tanya anak muda , juga bapa muda yang bekerja kapal ni….

Dia cakap, nak memulakan pelaburan 10k di Public Mutual.

Biasanya, saya masuk satu fund saja,
Tapi, kali ni saya pecahkan dua…
5k untuk USA, 5k lagi di Asia…

Okla, selepas 3 bulan, tadi saya bagi result.
Dalam 3 bulan ni, Asia dah dapat return 13 %..
Dan Global yang banyak invest kat Apple, Microsoft baru je breakeven…
Untung pon baru 2 ringgit…

Teruk sangat ke fund global ni…?
Tak teruk sebenarnya….
3 bulan dah positive, dah ok..

Dan 3 bulan dapat 13%, anggaplah bonus..
Dan Rezeki kurniaan Allah…
Sebab, memang unit trust ni, medium to long term….

Dan lagi satu, maybe bulan ni, global slow, next month, ianya pulak laju memintas yang lain…

Dan tadi, saya cakap kat beliau, dah boleh ambil untung tu..

“Eh, memang nak ni bang, stress dengan pkp ni…”
Jawabnya dengan icon smile…

Dan since beliau anak muda yang aggresive..
Yang global ni, saya tukarkan ke funds aggresive yang lain…

Sebenarnya bila pelaburan tunai ni..
ianya lagi mudah nak managing….
Sebab kita boleh pilih all dana islamics,,

Kalau guna ep£, ianya limited, follow standard regulation yang digariskan.

Inilah activity saya daily, managing akaun clients…

Hari-hari check investment clients’s portfolio…

Please follow and like us: