29/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Boleh Ke Invest Dengan Amaun Kecil?

“Bang, kalau saya nak buat investment kecik boleh tak bang? “
Soalan soalan yang selalu saya dapat kat messenger dari anak anak muda.

“Yelah, abang selalu dapat pelaburan ratus ratus ribu je”
Balas beliau lagi,
Boleh je, yang ratus ratus ribu or million.
Dari mereka yang dah stable.
Semua bermula dari kecik,

Kecuali memang dari golongan bangsawan,
Parent kaya raya.
Ni sebahagian anak muda yang invest pertama kali 5k.
Sebulan dua lepas tu, dia buat investment baru.

Saya advise masuk fund lain pula.
Mengikut kesusaian market hari tu.

Dan Alhamdulilah rezeki beliau,
Investment 6 bulan, dah untung 18 percent.
Tapi saya selalu tekankan, pelaburan medium to long term.

Dapat untung banyak short term, anggap je rezeki.
Bulan ni market menaik, mungkin 3 bulan lagi akan menurun, or vice-versa.

Investment baru biasanya saya biarkan dulu, follow the market movement.

Sebenarnya, minimum investment tunai di Public Mutual hanya 1k sahaja.
Kalau rasa ada duit , boleh tambah.
Kalau rasa tak nak tambah, pon boleh.

Kalau nak ambil pon, ambik je, tak ada kontrak.
Tapi kalau invested, dan hari hari tanya nape market down,
Nak invest berpuluh juta pon saya tak nak ambil.
Pening kepala saya, tak boleh buat keja lain .

Ahmad Hanizam

Please follow and like us: