29/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

5 Fakta Mansa Musa

5 Fakta Mansa Musa, Manusia Paling Kaya Raya Sepanjang Sejarah

Ia juga sangat dermawan dan baik hati

Dalam dunia moden hari ini, setiap tahun senarai orang terkaya selalu dimiliki oleh orang yang sama. Lebih-lebih lagi, perbincangan mengenai berapa lama masa yang diperlukan untuk menghabiskan harta orang terkaya pasti akan mengejutkan banyak orang. Namun, orang terkaya di era ini bukanlah orang terkaya sepanjang masa.

Gelaran orang terkaya dalam sejarah dipegang oleh seorang penguasa dari Afrika Barat yang memerintah kerajaan Mali. Orang yang bernama Mansa Musa ini dipercayai memiliki kekayaan yang hampir tidak terbatas dan habis-habisan walaupun harta ini terus diedarkan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Mansa Musa, mari kita lihat perbincangan ini.

  1. Penguasa yang membuat Mali mencapai kejayaan

Dilaporkan oleh laman National Geographic, Mansa Musa, juga dikenal sebagai Musa I dari Mali, adalah seorang yang menguasai kerajaan Mali dari 1312 Masihi hingga 1337 M. Dia menggantikan raja sebelumnya, Abu Bakar II, yang hilang di laut ketika menjelajah Lautan Atlantik. Sebenarnya, Mansa Musa mewarisi kerajaan yang sudah makmur.

Namun, di bawah kepemimpinan Mansa Musa, Mali menjadi salah satu kerajaan terkaya di Afrika. Mansa Musa juga antara orang terkaya di dunia.

Semasa pemerintahan Mansa Musa, kerajaan kuno Mali tersebar di beberapa bahagian Mali moden, Senegal, Gambia, Guinea, Niger, Nigeria, Chad, Mauritania dan Burkina Faso. Mansa Musa juga menjadikan Mali menjadi pusat pembelajaran canggih di dunia Islam.

  1. Merupakan penguasa yang sangat dermawan

Pada tahun 1324 M, Mansa Musa melakukan ziarah ke Mekah dengan melewati Kairo. Namun, yang menarik adalah bahwa dirinya membawa perbekalan yang membuat semua orang tercengang. Dilansir laman Ancient History, Raja Afrika Barat ini membawa 100 unta yang masing-masing membawa 135 kilogram debu emas; 500 orang budak yang tiap orang membawa tongkat emas seberat 2,7 kilogram. Selain itu, ada ratusan unta yang membawa bahan makanan dan tekstil. Raja Mali ini juga memberikan 50 ribu dinar emas kepada sultan Mesir pada pertemuan pertama.

Mansa Musa memang seorang penguasa yang dermawan. Dalam perjalanannya, ia akan memberikan begitu banyak emas dan rombongannya akan berbelanja secara besar-besaran di pasar. Hal ini membuat nilai dinar emas di Kairo turun sebesar 20 persen dan perlu waktu 12 tahun bagi pasar emas yang banjir untuk pulih. Kunjungan Mansa Musa beserta rombongannya membuat semua pedagang Mesir berbahagia hingga menaikkan harga barang-barang dagangan

  1. Perjalanan haji yang mengubah Mali

Sekembalinya dari Mekah, Mansa Musa membawa cendekiawan, birokrat pemerintah dan arkitek dari Arab, salah satunya adalah arkitek Ishaq El Teudjin yang memperkenalkan teknik bangunan maju ke Mali dan merancang banyak bangunan di Mali.

Mansa Musa meningkatkan pendidikan Islam di Mali dengan membina masjid, perpustakaan dan universiti. Atas usahanya, Mansa Musa membawa peningkatan perdagangan, cendekiawan, penyair, dan pengrajin, dan menjadikan Timbuktu sebagai salah satu kota terpenting di dunia Islam. Ini kemudian menjadikan Mali dan Mansa Musa menjadi perhatian Eropah, yang diringkaskan dari halaman BlackPast.

  1. Memperbaiki sistem administrasi di Afrika Barat

Organisasi dan pentadbiran kerajaan Afrika yang murni; penubuhan Universiti Sankore; mengembangkan perdagangan di Timbuktu; inovasi seni bina di Gao, Timbuktu, dan Niani; terima kasih atas usaha pentadbiran Mansa Musa yang unggul. Di samping itu, prinsip-prinsip moral dan keagamaan yang diajarkan juga bertahan setelah kematian Mansa Musa, yang dipetik dari halaman Sejarah.

  1. Merupakan lelaki terkaya dalam sejarah

Sekiranya anda melihat senarai orang terkaya sekarang, anda pasti akan kagum dengan jumlah harta mereka. Namun, anda boleh mengatakan bahawa kekayaan orang terkaya hari ini tidak lain daripada Mansa Musa. Pelbagai sumber mengatakan bahawa Mansa Musa dipercayai sebagai orang terkaya sepanjang masa.

Diringkaskan dari laman web BBC, kekayaan Mansa Musa dianggarkan lebih dari $ 400 trilion (Rp5,673 trilion). Selain itu, kemurahan hati dan kesenangannya dalam membagikan kekayaan telah merosakkan ekonomi seluruh negara. Kekayaan Mansa Musa adalah sebuah kerajaan yang membentang sekitar 2.000 batu dari Lautan Atlantik ke Niger moden, termasuk yang sekarang adalah Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, dan Pantai Gading. Kawasan tanah yang begitu besar juga mengandungi sumber daya yang besar dan berharga, seperti emas dan garam.

Sebagai penguasa, Mansa Musa mempunyai akses hampir tanpa had ke sumber kekayaan paling berharga di dunia abad pertengahan. Wilayah ini juga merupakan pusat perdagangan utama yang memperdagangkan emas dan barang lain yang menjadi sumber kekayaan.

Ini adalah keterangan Mansa Musa, lelaki terkaya sepanjang masa. Sekiranya anda mengetahui kekayaan dan kebajikan penguasa Afrika Barat ini, tidak hairanlah kisahnya masih dibincangkan dan dipuji.

MasterADy #magnetrezeki #otaktengah

Please follow and like us: