29/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Dana Unit Trust Pilihan Minggu Ini

Antara Funds unit trust patuh shariah saya rekomen, fund kat bawah ni.

Nak buat pelaburan tunai boleh, nak guna akaun 1 ep£ pon boleh…….

Kenapa saya pilih fund ni?

1. Jika kalian invested pada 24 september 2019, hingga 24 September 2020, pulangan dalam 40 percent, Banyak kan, 40 percent, ok.

Apapun, rekod yang lepas tak menjamin future rekod…

2. Fund ni fund local,
Jika kalian tertanya, kenapa fund ni, since local tak stable sejak kes politik bercelaru ni..

Jawapan saya, basic rules kena ingat.,…..Bila tengah dropped, ianya jadi murah…


Pelabur baru masuk 2-3 bulan, kalau tengok negative, dont worry. Golden rules kena patuh,,,,Medium to Long term…

3. Fund ni, invested di tempat yang menarik…

Company Top glove, Kossan Rubber, co yang tengah hot sekarang..34% invested kat non cyclical products, bermakna ianya lebih kepada barangan asas yang diperlukan,,,,


Contohnya sekarang, glove, rubber juga ubat ubatan..

4. Funds ni mempunya preservation yang agak tinggi, level 5.
Bermakna ianya tidak fragile, boleh bertahan, tak jatuh mendadak bila klse jatuh….

5. Again, fund ni fund local…..dan kena ingat, pilihanraya setahun dua je lagi…

Dari segi rekod dan sejarah, time Pilihanraya, biasanya market menaik…
Dan ada sikit mereka invest kat Oversea, tak banyak pon, kurang 2% each, di USA, Hongkong , juga Thailand…

Minggu ni, baru nak naik balik, sejak jatuh minggu lepas,Tak banyak pon jatuh , around 3% je…

Kalau berminat nak invest, cash or akaun 1, boleh message ye….Tapi, sekali lagi saya nak remind, investment medium to long term…

Market up and down, tapi tak de contract, kalau dah untung, nak ambil duit…


Ambil je…..semudah abc…., Cash always a king….😉

______________________________________________________________________________

Ahmad Hanizam adalah Unit Trust Consultant yang mewakili syarikat unit amanah No 1 di Malaysia dan boleh dihubungi di 011-565 98769

Please follow and like us: