27/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Kenapa Sebuah Keluarga Perlu memiliki Pelan Takaful ?

Sering kali kita terbaca atau terdengar, kemalangan maut berlaku di mana sahaja. Ia melibatkan kemalangan motor dan kereta yang menimpa bukan sahaja kepada anak muda, bahkan kepada sesiapa sahaja seperti seorang suami dan bapa berumur 40 tahun, warga emas dan lain – lain.

Di sudut lain, kita melihat ada juga orang meninggal dunia atau hilang upaya disebabkan penyakit kritikal seperti kanser dan lumpuh kekal.

Kebanyakan mereka yang hilang upaya bekerja, masih mempunyai tanggungan anak dan isteri, masih berada di puncak karier, masih menanggung hutang sana sini, masih mempunyai projek – projek dan perancangan kewangan masa hadapan, tetapi apakan daya apabila Allah telah meletakkan qada dan qadar di hadapan bagi menguji setiap hamba Nya.

Terdetik di hati, adakah anda masih mempunyai wang atau sumber gaji, bagi meneruskan kehidupan dan menyara keluarga, jika ditakdirkan suami ( Pencari Nafkah keluarga ) hilang upaya bekerja selamanya disebabkan meninggal dunia / lumpuh kekal ?

MASALAH utama yang di hadapi bagi situasi di atas adalah WANG! Bagaimana sebuah keluarga boleh menyambung kehidupan mereka, setelah PENCARI NAFKAH utama hilang upaya bekerja selamanya. Wang yang berfungsi sebagai :

– Menyewa rumah / membayar hutang rumah
– Membeli barang dapur / makanan / minuman / bil – bil elektrik / air / astro
– Hutang – hutang kad kredit / kereta / pinjaman peribadi
– Nafkah isteri / Nafkah kepada ibu bapa
– Kos menyara anak – anak membesar
– Kos menyara anak – anak bersekolah
– Simpanan pendidikan anak – anak
– Perubatan / hospital / klinik

Bertindaklah sekarang selagi masih ada peluang…

Kerana ramai di luar sana yang dah menyesal dan ingin mengambil setelah berlaku keatas mereka…TAPI dah Terlambat…

Please follow and like us: