27/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Kisah Si Helang dan Si Tiram

Pada zaman dahulu, ada dua biji telur berbincang sesama sendiri mengenai masa depan iaitu apa yang mereka ingin jadi apabila menetas nanti. Telur pertama berkata,

“Aku mahu menjadi seekor tiram apabila menetas nanti. Seekor tiram cuma perlu baring sahaja di dalam air dan tidak perlu sama sekali bertanggung jawab membuat sebarang keputusan.

Arus daripada laut yang menggerakkannya, jadi dia tidak perlu merancang. Air laut yang lalu akan membawa makanan kepadanya. Apa sahaja yang laut sediakan adalah apa yang Si Tiram terima, tidak lebih, tidak kurang.”

Telur pertama menyambung, “Itulah kehidupan bagiku. Ia mungkin terhad tetapi tiada keutusan yang perlu dibuat dan tiada tangggung jawab yang banyak. Jaminan kehidupan wujud dan dikawal oleh laut sahaja.

Telur kedua berkata, “Itu bukan kehidupan bagiku. Aku meminta agar menjadi seekor Helang. Si Helang bebas pergi ke mana sahaja ia mahu dan melakukan apa yang diingini.

Sudah tentu ia bertanggung jawab untuk memburu makanannya sendiri membuat keputusan penting untuk terus hidup tetapi ia juga bebas untuk terbang setinggi puncak gunung.”

“Si Helang, tambah telur kedua, “adalah dalam kawalan, berbanding dikawal oleh orang lain. Aku mahu tiada had ditetapkan ke atas aku, juga aku tidak mahu menjadi hamba kepada laut.

Pada akibatnya, aku sanggup menggandakan usaha yang diperlukan untuk hidup sebagai Si Helang.”

Ini adalah perumpamaan yang mempunyai pengajarannya yang tersendiri. Selalunya, amat sukar untuk membuat keputusan, tetapi kehidupan yang bagaimanakah yang anda ingin pilih?

Si Helang atau Si Tiram?

Adakah anda hanya ingin mengikut sahaja segala apa yang telah ditentukan oleh orang lain atau anda ingin mencipta jalan kehidupan anda sendiri?

Selalunya usahawan sering dikaitkan dengan sikap Si Helang manakala orang yang bekerja dan makan gaji semata-mata bolehlah dianggap mewakili Si Tiram.

Salah satu tarikan utama kepada bidang keusahawanan ialah anda mempunyai peluang untuk “terbang dengan Sang Helang” tetapi anda tidak perlu “membakar jambatan di belakang anda” untuk mulakan.

Kejayaan di bidang ini terbuka luas dan apa yang diperlukan ialah persediaan yang secukupnya dari segi pengetahuan dan latihan secara formal dan tidak formal.

Kejayaan memberi makna yang berbeza bagi setiap orang yang mencari ertinya yang sebenar.

Bagi sesetengah orang, kejayaan adalah kuasa. Bagi yang lain, ia adalah jumlah wang di dalam bank, simbol status, rmah besar, gaya hidup mewah ataupun pengaruh.

Dalam sesetengah keadaan, kejayaan adalah ketengangan fikiran, hidup dengan selesa, terjamin atau sebarang kombinasi daripada keingininan manusia.

Bidang keusahawanan boleh memberikan kebebasan untuk dinikmati melalui kejayaan kewangan anda. Mulakan hari ini! Hari ini anda boleh pisahkan diri anda daripada masa lampau atau hanya membina sesuatu untuk masa lampau.

Mana satu pun, pandanglah ke hadapan kerana di sanalah anda akan meneruskan kehidupan dan anda patut berkeinginkan kehidupan yang bahagia.

Sekiranya anda ingin menggandakan wang anda dengan pelan pelburan yang bijak, boleh klik di sini.

Please follow and like us: