27/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

Profil Risiko Pelabur

Setiap daripada kita mempunyai penerimaan risiko yang berbeza terhadap sesuatu perkara termasuk penerimaan risiko terhadap pelaburan.

Berdasarkan markah yang diperolehi daripada profil risiko, risiko rating pelabur atau profill boleh ditentukan. Secara umumnya, rating ranges daripada 1 hingga 5, dengan 5 adalah tertinggi atau paling agresif. Profil risiko pelabur boleh dijelaskan seperti berikut:

(1) Defensif (Defensive) – Keutamaan adalah untuk preserve modal. Pelabur ini boleh menerima sangat minimal turun-naik harga dan mencari pulangan sekadar lebih sedikit (just-above) daripada simpanan tetap (fixed deposit -FD). Biasanya Dana Lindung Modal (capital protected funds) sesuai untuk pelabur defensif.

(2) Konservatif (Conservative) – Pelabur melihat kepada pelaburan yang mempunyai sedikit turun-naik (votality), dengan pulangan yang sederhana dalam jangka masa sederhana. Boleh menerima sedikit (minor) turun-naik harga, namun pengekalan modal tetap menjadi keutamaan. Dana bond dan pasaran wang pada umumnya sesuai untuk pelabur ini.

(3) Seimbang (Balanced) – Pelabur mempunyai wilayah jangka masa pelaburan yang lebih panjang (2 hingga 5 tahun). Mereka selesa dengan pelaburan bercampur merangkumi aset yang secara relatifnya lebih selamat seperti bond dan saham yang agak lebih berisiko.

Sedia menerima kerugian jangka pendek yang berlaku sekali-sekala untuk mendapatkan potensi pulangan yang lebih tinggi dan signifiken daripada simpanan tetap.

(4) Sederhana Aggresif (Moderately Aggressive) – Pelabur mempunyai pandangan jangka panjang melebihi 5 tahun. Dan mereka lebih bersedia menerima beberapa turun-naik dan kerugian jangka pendek untuk mendapatkan potensi pulangan yang lebih tinggi melebihi deposit tetap dengan kadar yang lebih besar.

Dana-dana yang aggresif dengan peruntukan yang lebih tinggi kepada ekuiti atau dana-dana ekuiti yang sepenuhnya di dalam saham-saham tempatan akan diperlukan.

(5) Aggresif (Aggressive) – Pelabur bersedia menerima risiko yang signifiken, walaupun kemungkinan kerugian atas prinsipal untuk memaksimakan pulangan dalam tempoh masa 5 tahun atau lebih. Pelaburan jenis ini mungkin akan menemui pengalaman sedikit masa vataliti yang tinggi tetapi dibentuk untuk provide pertumbuhan yang kuat dalam nilai dalam tempoh jangka panjang.

Dana-dana ekuiti tempatan dengan mandat pelaburan yang aggresif atau dana-dana pesisir pantai yang dilaburkan dalam saham-saham yang disenaraikan di bursa-bursa saham luar negara merupakan pelaburan yang digemari. 

Sebagai bakal pelabur, saya selalunya akan cadangkan dana yang sesuai berdasarkan profil risiko anda dan juga horizon pelaburan yang diinginkan.

Nak tahu dengan lebih lanjut?

Sila klik DI SINI.

Please follow and like us: