27/07/2021

Ahmad Hanizam

Kebebasan Kewangan Untuk Semua!

3 Asas Pengurusan Wang

Tidak dapat dinafikan lagi ilmu pengurusan wang adalah wajib di ketahui oleh semua orang. Disebabkan kesibukan melakukan urusan harian, tidak semua orang ada masa untuk belajar pengurusan wang. Jadi, artikel ini akan menjelas tiga asas untuk membantu anda menguruskan wang. Pengurusan wang akan lebih mudah jika anda faham tiga asas ini.

Asas Pertama : Belajar bagaimana hendak cari duit

Untuk hidup dalam keadaan bebas hutang, anda perlu tahu cara untuk cari duit. Walaupun anda bekerja makan gaji dan gaji anda tetap, anda perlu cari cara untuk cari duit lebih banyak. Anda boleh kerja over time atau cari kerja part time yang tidak membebankan. Otak anda perlu ligat mencari cara untuk mencari wang lebih. Jangan hanya bergantung pada satu sumber sahaja.

Asas Kedua : Simpan wang

Asas kedua dalam pengurusan wang adalah simpan. Anda perlu belajar bagaimana hendak simpan wang. Setiap bulan tetapkan jumlah tetap untuk anda simpan ke dalam bank. Jika ada wang lebih, simpan lebih. Namun, jangan kurangkan jumlah simpanan kerana secara psikologi akan memberi kesan pada anda.

Asas Ketiga : Tahu cara hendak besarkan nilai wang yang anda miliki

Asas ketiga adalah pelaburan. Jika anda simpan semua wang ke dalam bank, anda akan rugi.

Belajar cara untuk biakkan duit dengan melabur. Anda boleh melabur di amanah saham, bursa saham kuala lumpur dan perniagaan part time anda.

Simpanan wang perlu ada tetapi jangan simpan semua. Gunakan sebahagian untuk melabur.

Jika anda untung, pasti anda akan tersenyum lebar. Jika rugi, jangan melatah sebaliknya belajar cara untuk dapat untung.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang cara kembangkan wang anda, boleh klik DI SINI.

Please follow and like us: